Bernadette Porto-Carrero
Bernadette Porto-Carrero - Ik ben geboren te Turnhout op 26 mei 1953. Al van kindsbeen af heb ik een passie voor hoeden, handschoenen en allerhande modeaccessoires. Mijn verkleedkoffer was dan ook een hele verzameling van deze objecten die door heel de familie en vrienden werden aangeleverd. Als mama van vier kinderen en door de jarenlange zorg voor mijn zieke ouders was de passie wat verdwenen tot ik in 2005 samen met mijn dochter het hobbysalon in Antwerpen bezocht.
Daar werd mijn aandacht onmiddellijk getrokken door de opleiding Modes en Kunstbloemen van het CVO-VTI in de Boulaerlei in Antwerpen. Ik heb me dan ook direct ingeschreven voor de opleiding van drie jaar en behaalde met glans mijn diploma in 2008. Daarna volgden nog enkele specialisatiejaren. De jaren die daarop volgden nam ik steeds met veel enthousiasme deel aan de Week van de Amateurskunsten. In 2010 stelde ik ook enkele “ fake” hoeden voor in het Kasteel van Gaasbeek ter gelegenheid van Erfgoeddag. Enkele van mijn creaties vonden ondertussen de weg naar het buitenland waaronder Frankrijk en Engeland. Ik hoop nog lange tijd mijn hobby te kunnen uitoefenen en mijn kennis hieromtrent te kunnen delen met het grote publiek.
Gerda Cabus
Gerda ‘Wica’ Cabus - is geboren op 30 november 1953 in Merksem. Als derde in een rij van vier was ze dé spring in het veld. Sinds haar jeugd heeft ze een grote interesse voor cultuur, reizen en fotografie. De eerste fotowedstrijd won ze toen ze 12 jaar was. Ook in Zandhoven is ze meermaals met haar foto’s in de prijzen gevallen.
Hoewel ze in haar jeugd graag tekende en schilderde is deze hobby jarenlang blijven sluimeren. Taal kreeg de bovenhand. Podiumkunsten waren en zijn nog altijd – weliswaar in mindere mate – haar ding. Geregeld staat ze op het podium tijdens theaterfestivals of treedt ze met CalamArt op voor culturele verenigingen, RVT’s, … Soms waagt ze zich aan het schrijven van teksten en poëzie. Oude sagen en vertellingen uit de streek of sprookjes probeert ze in een nieuw, modern jasje te stoppen.
Een paar jaar geleden is ze begonnen met aquarel. Eerst zelfstudie. Nu volgt ze al een tijdje een opleiding bij Françoise die lesgeeft bij Mariën-Bouwens. Water en lucht zijn onderwerpen die haar mateloos inspireren. Haar werk tekent ze met een W. Het is enerzijds een verwijzing naar ‘Vica’, de naam van haar grootmoeder. Anderzijds moest er een heksachtig tintje aan zitten. Vandaar dat de V een W is geworden: de W van Wica.
Johan Lommelen
Johan Lommelen - De liefde voor keramiek is ontstaan bij onze reizen in de Provence. De rijke geschiedenis van de streek, de stranden, de leuke dorpjes en het bergachtig binnenland met zijn veelzijdige kunstenaars. Na mijn beroepsleven ben ik naar een academie gegaan om de beginselen van keramiek, het aanvoelen van de verschillende kleisoorten, bollen, platen, mallen, gietklei, draaien, oxiden en glazuren leren kennen. Nu ben ik een specialisatie aan het volgen in de kunstacademie te Herentals, waar ik vooral met porselein werk,de soorten porselein,het ondersteunen van de werkstukken, het bakken en glazuren. Ik ga vooral op het gevoel te werk, zonder onderwerp of tekening. De keramische sculpturen zijn eigenlijk zoals foto’s, opname van een moment, zij dragen de emoties van de dag dat ze zijn ontstaan.
Karin Péray
Karin Péray - Als kind al staat creativiteit centraal in haar leven. Tekenen, schilderen, en diverse vormen van ambachtelijk werk houden haar bezig.
Als tiener ontwerpt en maakt ze haar eigen kleding en bijpassende accessoires, met een uitgesproken voorliefde voor sieraden in alle vormen en kleuren. Tijdens haar humaniora volgt ze Kunst-Moderne talen aan het Atheneum van Mortsel en zal er later zelf nog lesgeven. Op zoek naar perfectie wil ze zich vervolmaken en volgt ze diverse workshops en cursussen in binnen-en buitenland en experimenteert met diverse materialen en gereedschappen om nieuwe technieken te ontdekken.
Uiteindelijk volgt ze ook een opleiding edelsmid in avondonderwijs om zo “the best of both worlds” te combineren. Ze wil constant evolueren en is dan ook steeds op zoek naar “meer “ en beter”. Momenteel werkt ze vooral met fijne metaaldraad, geëmailleerd of zilver- en gouddraad. Ze noemt de techniek “tooling”. Het is haar passie.
Met overgave en liefde ontwerpt en creëert ze sieraden met pit .
Kurt Van Tendeloo
Kurt Van Tendeloo, geboren in 1978 en altijd wel creatief bezig geweest,
Via workshops bloemschikken naar kalligrafie en uiteindelijk grafische kunsten zijn de werken die je kan zien op deze tentoonstelling tot stand gekomen. Opleiding en atelier is gestart in de kunstacademie van Herentals waar ik de beginselen van de grafische kunsten heb leren kennen en onder de knie heb gekregen. Door omstandigheden nog even naar de stedelijke kunstacademie van Lier overgestapt en het werk daar verder gezet maar door professionele bezigheden gestopt met academie. Toch heb ik nog steeds de zin om creatief bezig te zijn in de kunsten. Vandaag kan u werken bezichtigen die opgemaakt zijn in verschillende laagjes kleuren waardoor er een dieptedimensie ontstaat en als het ware in het het werk wordt getrokken. Maar creatief als ik ben, heb ik mij ook laten inspireren door de Japanse Kunstenaar Kumi Yamashita en ben ik ook begonnen met het verwerken van figuren in het weven tussen nagels gecombineerd met andere technieken. Kunst die perfect gemaakt kan worden zonder het gebruik van machines dus, je hebt er enkel een hamer, nagels, touw en een plaat voor nodig om een creatie te maken.
Tentoonstellingen die ik heb meegedaan zijn onder andere de week van de amateurkunsten. Tentoonstelling waar mijn werken te zien zijn geweest zijn:
De muren van rusthuis Sint Lodewijk te ’s Gravenwezel, de muren van het Gemeentehuis Zandhoven hebben mijn werken gedragen. Ook CM Zorghotel Hooidonk heeft interesse getoond in een expositie van mijn werken. Vorig jaar rond dezelfde periode is er ook hier in het Vleeshuis een expo geweest van werken die ik heb gemaakt. Elk jaar doen we ook mee met de WAK (Week van de Amateur Kunsten) in Zandhoven. Ook in 2018 zijn werken van mij te bewonderen tijdens dit evenement. Uiteraard zijn er nog veel meer werken dan hier tentoongesteld, die kan je bekijken na afspraak.
Lieve Mampay
Lilian Verhaegen
Lilian Verhaegen - schilderijen recup-art poëzie - Lilian werd op 27 oktober 1951 in Mortsel geboren. Dat tekenen en schilderen haar ding was, werd al snel duidelijk toen ze haar kamer een kleurrijk uiterlijk gaf. Omdat een “degelijke” opleiding belangrijk was voor haar ouders, volgde ze regentaat. Haar nota’s en schriften stonden vol tekeningen en kleine gedichtjes: ze kwam immers uit een kunstzinnige familie die langs moeders kant kunstenaars als Jan Keustermans en langs vaders kant enkele talentrijke neven voortbracht.
Tijdens haar loopbaan in het onderwijs, bleef er echter weinig tijd over voor “kunst” en beperkte haar creativiteit zich tot een jaarlijks kerstkaartje, een zelfgemaakt klein kadootje of een kleurrijke schildering thuis op de muur.
Toen ze meer tijd kreeg, begon ze een opleiding bij Eliane Scheepers, volgde ze 5 jaar atelier bij Joop de Chêne en vervolmaakt ze zich nog steeds bij Liliane Helsen in Kaleidoscoop.
Naast haar grote werken over Antwerpen en de Schelde, een reeks potten en vazen, flessen en bloemen ontdekte ze recup-art en begon ze een collectie beschilderde houten voorwerpen uit de kringloopwinkel.
Zowel voor de schilderijen als de recup-art heeft ze een eigen stijl ontwikkeld. Bovendien krijgt elk schilderij een gedicht mee, gebundeld in drie boekjes. Het vierde wordt in 2019 verwacht!
Livante
Livante, pseudoniem voor Lisette Van Tendeloo: Ik zoek op een ontspannende manier naar verdere horizonten. Bloemschikken en kalligrafie hebben aanleiding gegeven tot mijn interesse in aquarel. Na enkele workshops en lessen had ik de techniek van het aquarellen te pakken alsook de microbe daarvan. Ik schilder zowel figuratief als abstract. Bloemen liggen me ook wel. Ik spendeer veel tijd in de tuin en in de natuur. Dat merk je wel aan mijn werken. De alledaagse dingen en onderwerpen die de natuur ons biedt zorgen voor mijn inspiratie.
Livin
Livin, pseudoniem voor Marc Lambrechts geboren op 2 augustus 1952 te Wilrijk, groeide op in de stad Antwerpen. Zijn ouders wekten zijn interesse in de schilderkunst door met hem geregeld musea te bezoeken. Vooral het Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten te Antwerpen inspireerde Livin om op vroege leeftijd te gaan schilderen. De stijlen waarvoor hij vooral in bewondering stond, waren realisme, fotografisch realisme en naturalisme. Realistische – vaak geromantiseerde haven- en stadsgezichten bleven zeer lang het onderwerp van zowel zijn eerste tekeningen en olieverfschilderijen als zijn werken in een later stadium. Het talent voor tekenen en schilderen zat hem wellicht in de genen en erfde hij van zijn grootvader aan moeders kant - François LIVIN De Bré - die hij spijtig genoeg niet gekend heeft. Uit eerbied voor die geërfde gave koos hij de tweede voornaam van zijn grootvader als pseudoniem.
Als professioneel informaticus ontwierp hij ook grafische werken zoals affiches en flyers. Maar informatica en schilderkunst waren niet gemakkelijk te verenigen en over een lange periode ontbrak de inspiratie en tijd om op een creatieve manier te schilderen. Tentoonstellingen bleven gedurende die periode dan ook beperkt tot deelname aan bedrijfstentoonstellingen en -wedstrijden.
Op latere leeftijd verdiepte hij zich in het leven en de werken van gerenomeerde kunstenaars, veelal vanuit het interbellum. Nieuwe inspiratie vond Livin in de kunststrekkingen van Bauhaus, Kubisme, Zero, Op-art.
Vanaf de eerste meer moderne creatie gaf dit hem een enorme prikkel om in die richting verder te gaan. Ook het ontwikkelen van logo’s en merknamen werd een uitdaging. Ook podiumkunsten krijgen de nodige aandacht.
Livin werkt met olieverf, acryl en airbrush, op doek en paneel. Ook in mindere mate met metaal, hout en kurk.
Marielle Henrioulle
Marielle Henrioulle - Heb liefde voor keramiek gekregen in Frankrijk .
Peter Tibax
Ik ben al vele jaren bezig met vogels kijken. Mijn betrachting is zoveel mogelijk soorten te zien dus ga ik daar ook regelmatig voor op reis. Om de vele verschillende vogels te vinden heb je een goede detailkennis nodig van de soorten. Daarom ben ik een vijftal jaar geleden vogels beginnen tekenen….eerst met potlood, nadien met aquarel. Om de vogels tot in de kleine details te kunnen weergeven gebruik ik nu kleurpotloden. Ik ben nooit naar enige kunstacademie geweest maar struin het internet af om technieken aan te leren. Een leuke uitdaging waar ik mij ook op focus is om de vogels in de natuur te schetsen en te tekenen wat al wat moeilijker is want die beesten zitten nooit stil ;-)
Dus als je iemand ergens in de buurt door een telescoop ziet turen en een schetsboek vast heeft zeg dan even gedag….steeds bereid tot een woordje uitleg over de gespotte soorten.